18 Nisan 2010 Pazar

musical performance vol 1 : Morcheeba

Dünyanın en leziz gruplarından biri olduğu konusunda hiç bi şüphe duymadığım(bkz:*) Morcheeba için minik çaplı bi araştırma yapmış,kulağıma gelen bu ekşimtrak tatlılığın çıkış noktası adına,sene 95'te Paul ve Ross Godfrey kardeşlerin,farkında olmadan çok akıllıca bi iş yapıp partide Skye Edward ile tanışmalarına dayandığını gözlemlemiştim.

O gün,klavyede Ross, ve Dj sıfatıyla paul varken,bi Trip Hop grubu için gerekli olan aparatların en büyük lokmasını da,vokal koltuğuna(ki İskoçyada viskisiyle ünlü olan o ''skye'' adasına da cuk diye oturtmuşumdur hep bu vokali) yakıştırdıkları o isimle tamamlamış bulunmakta Morcheeba.


Trip Hop müziğini tanıtmak adına en yakışan cümleleri(forumlarda çoğu zaman üzücü,günün her saatinde dinle beni diye çağıran,genel kanı olarak depresif ritimler,hem trip hem de hop işte yaa diye geçen) seçip,iyi bir karışımla 1996 senesinde ''Who Can You Trust'' adlı albümü beğenilere sunan Morcheeba,albümün en kıtır çıkışını Trigger Hippie ile yapmıştır.(dinlemek için : )

98 Yılında Big Calm adlı albüm single'larından ''Part of the process'',Paristeki 'La Boure Noire' adlı konser salonunda,aynı ahenkte olması tadında,'La Boure Noire' ismiyle yayınlandı.


Aralıkları bu zamana kadar sabit tutan grup,2000senesinde 'Fragments of Freedom' albümünü yayınlayıp,İngiltere listelerine tazeden 6.sırada girerek,geçmişinin en sağlam çıkışını yakaladı.Albümde Mr.Complex,Biz Markie gibi isimlerle çalışan Morcheeba,albüm tarzında pop müziğin ön plana çıkmasından dolayı bazı hayranlarının tepkisiyle karşılaştı.Albümün en iyi çıkışı ''Rome wasnt built in a day'' için tek click ;().


2001senesinde Back to Mine serisi altında bir albüme imza atan grup,2002 de Charango albümünü yayınladı.albümde istediği başarıyı yakalayamayan grup,Undress me now parçasına çektiği kliple dikkat çekmeyi başardı.



2003te,Part of Precess albümünde,Big dady kane ile çalışan Morcheeba,listelerde tekrar 6 numaraya çıkmayı başardı.
Bu albüm sonrasında müzikal anlamda uyuşmazlık yaşayan Godfrey kardeşler e Skye Edward yollarına yeni vokalist Daisy Martey ile devam etti.

2005 yılında,The Antidote albümünü yayınlamasının ardından,parçalarını single olarak piyasaya sürerken albüm sonrası performanslarda bu kez ''Jody Sternberg'' ile sahneye çıktı.

2008in şubatında son çıtır olarak Dive Deep albümünü çıkararak gönlümde taht kuran grup,tek vokalle çalışmak yerine Judy Tzuke,Thomas Dybdahl gibi farklı vokalistlerle biraraya gelmeyi tercih etti.
Bloguma giren bireylerin ilk sordukları soru olan fonda çalan müziğin ne olduğu konusunda,her insanı farklı ölçülerde etkileyen bu şarkının da bu albümden çıktığını söylesem,Morcheeba adına daha net fikirler edinilebilir sanırım.'Enjoy the Ride' adıyla kulaklarımızın pasını silen bu şarkıyı beğenenler için,buna da bi göz atmalarının pişmanlığa yol açmayacağını söylemek isterim.
afiyetle ;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder